Het is toch onmogelijk om te leven zonder vaste lasten, iedereen moet toch verzekering en belasting betalen?
Dat klopt. Met lastenvrij leven bedoel ik dan ook een breder begrip. We dromen stiekem allemaal van financiële vrijheid, passief inkomen en een leven in vrijheid en zonder zorgen. Ik heb het mijn levensdoel gemaakt om zo dicht mogelijk bij deze vorm van vrijheid en geluk te komen.
Ik was zelf een jaar of 16 toen ik me realiseerde dat we ons in Nederland al op heel vroege leeftijd in een ratrace bevinden, van waaruit het heel lastig wordt daar nog uit te komen; als je eenmaal een dure auto en een hypotheek hebt of een huurwoning met alle vaste maandlasten, dan zul je moeten blijven werken (en hard ook) om dat allemaal te kunnen bekostigen. Dat betekent dat er een continue druk van allerlei lasten op jou liggen, financieel, maar ook in jou persoonlijk, in relaties en werk.
Toen ik in 2015 voor een tv-programma de kans kreeg om een paar dagen op een onbewoond eiland te overleven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Dat idee ontstond al toen ik in een studentenhuis woonde en het eerste seizoen op tv kwam. Dat wilde ik ook! In dat studentenhuis had ik 12 m2 waar ik als het ware al mijn eigen 'Tiny House' in had gebouwd.
Het huis was een monumentaal pand met een heel hoog plafond. Ik had een vide met trap, waarboven ik een tweepersoons boxspring had geplaatst met kledingkast en televisie. Beneden had ik een eigen gebouwd bureau, koelkast, oven, bovenkasten, een bank op maat, eigen wastafel met spiegel en in een hoekje een terrarium met mijn kameleon Milo, alles dat ik nodig had op 12 m2, alleen voor het toilet, douche en keuken hoefde ik m'n kamer uit. Van daaruit begon ik mijn eerste eigen onderneming.
Enfin, leven op weinig vierkante meters was dus prima aan mij besteed en zo kwam het dat ik in 2015 naar de Filipijnen vloog om te leven op een onbewoond eiland. Wat een ervaring was dat!
Leven op de biologische klok, zonder afleiding, waarin je helemaal terug gaat naar de basis. Waarin je je gaat beseffen wat nu echt de basis is die je in je leven nodig hebt. Dan komt de piramide van Maslow om de hoek kijken;
Lichamelijke behoeften; De lichamelijke behoeften zijn basale fysiologische behoeften die men nodig heeft om te leven. Bijvoorbeeld zuurstof, slaap, eten en drinken.
Veiligheid en zekerheid Met veiligheids- en zekerheidsbehoeften worden behoeften bedoeld die voor lichamelijke veiligheid en gezondheid zorgen, maar ook behoeften die zich richten op sociale veiligheid zoals werkzekerheid en relaties.
Sociaal contact Sociaal contact is de behoefte van de mens aan sociale contacten met anderen, zoals vriendschap, liefde en andere contacten waardoor men zich onderdeel voelt van een groep.
Waardering, erkenning en zelfrespect De behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect duidt op de behoefte die men heeft om hun aanzien en status binnen een groep te verhogen.
Zelfactualisatie ofwel zelfverwerkelijking De hoogste behoefte die men volgens de piramide kan bevredigen is de behoefte naar zelfactualisatie. Dit is de behoefte die men heeft naar persoonlijke groei. Behoeften die hierbij horen zijn behoeften zoals creativiteit, spontaniteit, acceptatie en oplossingsgerichtheid.
Hoe vertalen deze behoeften zich als je op een onbewoond eiland zit? De eerste levensbehoeften zijn duidelijk; je gaat op zoek naar schoon drinkwater, voedsel en onderdak om te kunnen slapen. Op twee komen dan behoeften die je zou hebben in die categorie in de vorm van een toilet en een douche, basishygiëne die toch zorgt voor een betere gezondheid en de behoefte aan mensen om je heen waar je op kunt rekenen in geval van nood, van andere zekerheden was geen sprake, want je hebt verder geen lasten om je druk over te maken. Nummer drie was een lastige; ik voelde mezelf niet echt verbonden met de mensen waarmee ik op dat eiland zat, dan ga je toch echt beseffen welke sociale contacten in je leven belangrijk zijn.
Nummer vier; we moesten diverse opdrachten uitvoeren in de groep waarbij ik dan toch wel fanatiek ben om mezelf nuttig te maken in een groep. Toch ben ik van origine niet een groepsdier, ik doe het liefst dingen zelfstandig. Dit was voor mij dan ook een uitdaging. Dan komt daar het hoogste punt, nummer vijf: Toen ik daar 's avonds op het strand lag en de hele melkweg kon zien, besefte ik me hoe klein we zijn en hoe weinig de dingen waar ik me in het dagelijkse leven druk om maak, er eigenlijk toe doen.
Daar begon dan ook het proces in mezelf om te zoeken naar wat nu wel écht belangrijk was; de basis, voedsel, water, onderdak, hygiëne, gezondheid, de juiste mensen om me heen verzamelen waar je op kunt terug vallen, maar ook waar je een fijne groepsdynamiek mee hebt waarin je jezelf nuttig kunt maken. Lastenvrij leven heeft alles te maken met het hoogste doel in punt vijf:
Mezelf losmaken van trauma's die me tegenhouden stappen te maken in het leven. Leren los te laten wat mij niet langer dient; zowel in spullen, als in werk, als in relaties. De druk om te moeten blijven presteren heeft natuurlijk ook te maken met financiële lasten dus ging ik op zoek naar manieren om met zo min mogelijk financiële lasten mijn fundament te bouwen. Kortom lastenvrij leven betekent voor mij; je losmaken van allerhande lasten die je tegenhouden je droom te verwezenlijken, zowel persoonlijk, mentaal, fysiek (want stress doet ook iets met je lichaam) en financieel.
Het boek lastenvrij leven gaat dan ook een bundel worden met allerhande verhalen over persoonlijke groei, ondernemerschap, financiën, reisverhalen, emigratie en nog veel meer.
Wil je meeschrijven aan dit blog? Neem contact met me op! Ik vind het leuk diverse verhalen en ervaringen te kunnen delen in deze reis naar lastenvrij leven.
Commenti